måndag 27 oktober 2014

Nedstamp och uppstyrning

Efter kommentarerna på gestaltningsskissen kände jag mig osäker på om jag begripit vad ett gestaltningsarbete faktiskt innebär. Jag funderade över det italienska språket och dess melodi men valde att ganska snabbt gå vidare och göra små sidoprojekt för att lätta upp tankarna och inte snöa in på just det italienska språket. Jag gjorde en serie döpt till "no problem" som är enkla vardagsobservationer. Jag har skapat en tiominuters skulptur för att likt kroki få ingång kreativiteten genom att inte tänka för mycket utan bara göra. Jag har drejat för att känna skapandet klibba fast kring mina fingrar. Jag ha lagat italiensk mat till femtio stycken medelålders Italien älskare. Jag har även lyssnat på en föreläsning om konstnären Caravaggio. Jag har laddat ned en italienska app för att bekanta mig med språket. Så kände jag plötsligt vart är jag egentligen på väg? Min ursprungstanke att likt Fredrik Lindstöm göra en variant av värsta språket fast i Italien. Fokusera på ljudinspelningar för att sedan utforska kulturen och undersöka landet. Jag fick dock handlett av Katta att min ide var för snäv och begränsande. Hon föreslog att jag skulle öppna upp och samla på mig intryck i några dagar för att sedan sätta ned foten och se vad jag funnit.

Jag har tendenser att hoppa från sak till sak, tanke till tanke, idé till idé. Jag behöver med andra ord struktur. Igår satte jag mig därför ned och gjorde en överblicks karta över vilka områden gestaltningen ska beröra.


De lodräta linjerna i mitten är de röda trådarna, det italienska språket och den italienska kulturen. Jag kommer titta på konst, arkitektur, historia, dofter, kroppsspråk och melodin i talet. Denna mall har jag för att underlätta åskådningen av Italien. Min erfarenhet av att resa är att alla intryck avlöser varandra och att inputen oftast blir mycket större än outputen och avtrycken. Jag ser inte mallen som begränsande utan som en stöttepelare på färden ned mot syd Italien.

Idag har jag pluggat på italiensk konsthistoria som jag gått igenom för några år sedan då jag studerade konsthistoria. Det var roligt att få tillbaka kunskapen som dolt sig långt in i hjärnbalken. Men gud så mycket konst det finns, hur ska jag hinna se allt? Mycket av konsten och arkitekturen som berörs i konstböckerna som jag hittade hemma finns att beskåda i Rom. Jag har varit i Rom med familjen för sex år sedan men det var innan jag studerat konst och bildvetenskap. Då besökte vi Colosseum , Sixtinska kapellet, Pantheon och massa kyrkor. Jag kommer inte ens ihåg hälften av vad jag såg för det var så många pampiga ornament och mirakulösa byggnader. Det ska bli spännande att se om jag kan få ut mer av konsten när jag har bakgrundsfakta. Jag ska försöka att inte göra samma misstag, dvs att överdosera turistandet utan välja ut få ställen som fångat mitt intresse.1 kommentar:

  1. jag känner igen mig i det du skriver, från tanke till tanke idé till idé gör en massa olika saker just nu. men det är kul också! vilken jättebra strategi du fick till med skissen där! heja dig, Italy here you come!

    SvaraRadera