torsdag 13 november 2014

Olivträdernas mekka Nociglia


Här står olivträden på rad. I Mitten av oktober sker första skörden där man använder oliverna till tvål och andrahandsolja. I början av november startar olivplockningen för de förstaklassiga oliverna som mognat ordentligt. De är klara då de själv trillat ned på marken från grenarna.


 Dessa stora olivträd är 300 år gamla.De kan bli 500 år gamla. De finns en regel över att om man huggeer ned ett olivträd måste man plantera ett nytt. Olivträden klipps vart tredje år för att träden ska behållas fruktsamma och ge en god skörd med oliver.


 Nätet som ligger under träden underlättar plockningen av oliverna. De landar mjukt på nätbädden och kan enkelt samlas in genom att dra ihop nätet till en säck. För att sedan pressas och bli till olivolja. Fördelen med nät är även att oliverna håller sig renare och slipper att mosas vilket kan bli fallet med olivsamlarmaskinen.


I Lecce området som ligger trettio minuter norr oom Norciglia finns de största olivodlingarna i hela landet. Här finns bördig mark för olivodling.Första oliverna man får är efter 3-4 år men riktig skörd efter 12 år. Vart annat år ska man rensa tjuvskott uppe i tädet och nere vid stommen. Om man ska klippa ned trädet som sker var 12 år då ska man behålla  de tre största huvudgrenarna. Förr i tiden plockade man oliverna för hand, de var ca 6 kvinnor på varje träd, Tanterna som plockade som sjöng och plockade från åtta till tre varje dag.


Denna maskinen används till att sopa ihopp oliverna från marken.
Vissa kallar den Machina scopa.


Här plockar herrarna oliver med hjälp av en maskin som hämtar upp oliverna och blåser ut blad och smuts som inte ska vara med i olivoljan.

2 kommentarer:

  1. Åh! vilka vackra olivträd Jenny! önskar att jag också hade fått vara där och ta del av dessa underbara träd. Härligt! Hoppas du har det helt fantastiskt på er resa :)

    SvaraRadera